EGYESÍTETT EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY GYŐR 9026 Győr, Kálóczy tér 9-11. Tel.: 96/314-322 Fax: 96/314-322/140

e2.eeszi.hu/interreg_szlovakia_magyarorszag

interreg_szlovakia_magyarorszag

Az idősekről való gondoskodás összehangolása a határ két oldalán
 

Program:                                                              Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program

A projekt neve:                                                    Az idősekről való gondoskodás összehangolása a határ két oldalán

A projekt címe (acronym):                                  Gondoskodjunk közösen

Regisztrációs száma:                                           SKHU/WETA/2101/4.1/004

Projekt kezdete:                                                    2022. január 1.

Projekt vége:                                                        2022. április 30.

A projekt teljes költségvetése:                                              54 099,10 EUR

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap teljes támogatása:  46 297, 80 EUR

Támogatás az Egyesített Egészségügyi  és Szociális Intézmény Győr számára: 31 0009, 62 EUR

Projekt partnerei:

  • Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
  • Domov seniorov AMBRÓZIA Idősek Otthona


A projekt leírása:

Az idősödés és az idősekről való gondoskodás, mint makro- és mikro társadalmi feladat a XXI. század egyik legnagyobb kihívása, amelyre reagálnia kell a családoknak, a szociális- és egészségügyi ellátórendszernek és a döntéshozói szintnek.

A projekt célkitűzése, hogy a tevékenységeken keresztül megalapozza és előkészítse azt a szemléletbeli és cselekvési tervekben megvalósuló változási folyamatot, amely képessé teszi a partnereket, hogy minőségi változást érjenek el az idősekről való gondoskodás területén.  

A pályázat három célcsoport bevonását tervezi, az idősembereket, a róluk gondoskodó „amatőr segítőket” (családtagok, szomszédok), és az ellátórendszer szereplőit „a professzionálissegítőket”.
A projekt szeretné megszólítani az érintett települések teljes lakosságát és döntéshozóit. A projekt eredményeként javulni fog az idősek helyzete a határ mindkét oldalán kiaknázva és tudatosabban felhasználva a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A két ország tapasztalatai és felhalmozott tudásbázisa összeadódik, elkészül az az alapfogalmakat tartalmazó gyűjtemény, amely lehetővé teszi, hogy a két ország szakemberei tökéletesen megértsék egymást és tudjanak közösen dolgozni.
A határ két oldalán eltérő jogszabályi környezetben, különbözően felépített ellátórendszerekkel, más lakosság számú településeken, de azonos kihívásokkal szembesülő szakemberek fognak együtt dolgozni.
A két ország területén létrejövő együttműködés lehetővé teszi, hogy a különbségek, az eltérő működési gyakorlatok megismerésével a projekt szakemberei új megközelítést és megoldási modelleket valósítsanak meg, melyek pozitív hatása a határ mindkét oldalán érezhető lesz.
A támogató csoportok működésével létrejön az a hatékony platform, amely segítségével és működésével a projekt magas minőségű szakmai anyagokat tud kidolgozni, amit a gyakorlatban is át tud ültetni.

„Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”


www.skhu.eu
       www.rdvegtc-spf.eu

                                                                                                     

PROJEKTNYITÓ SAJTÓRENDEZVÉNY

Projektnyitó sajtórendezvény

2022.02.24. Győr

A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. meghirdette az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap pályázati felhívását.

Ehhez a programhoz kapcsolódott intézményünk és az Ambrózia Idősek Otthona, Somorja „Gondoskodjunk közösen” című SKHU/WETA/2101/4.1/004 pályázata, melynek keretében megrendezésre került a projektnyitó sajtórendezvény.

A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Dr. Pergel Elza Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere és Simon Róbert Balázs, Országgyűlési képviselő.

Kányai Róbert az EESZI igazgatója, vezető kedvezményezett képviselője bemutatta projekt célját, és a szakmai tevékenységeket, majd Mgr. Anna Bodóová a Donov Seniorov AMBRÓZIA Idősek Otthona vezetője, a szlovákiai partner képviselője ismertette a projekt Szlovákiában megvalósuló elemeit. A program Németh Tamás Zoltán az Arrabona EGTC igazgatójának a pályázati együttműködésekről szóló ismertetője zárta.

A Győr+ cikke a rendezvényről:

https://www.gyorplusz.hu/gyor/gondoskodjunk-kozosen/

A KISALFÖLD cikke a rendezvényről:

KISALFÖLD - Szlovák - magyar projekt az idősekért ( pdf >>>)

 


www.skhu.eu
       www.rdvegtc-spf.eu

                                                                                                     

PROJEKTNYITÓ FOTÓK

TÁMOGATÓ CSOPORTOK MŰKÖDÉSE

A projekt célkitűzése a Győrben már életre hívott Támogató csoport működésének folytatása, illetve a győri pozitív tapasztalok alapján a Támogató csoport kialakítása Somorján. A támogató csoportok feladata a szakmák közötti együttműködés kialakítása és fenntartása annak érdekében, hogy az idősekkel és a hozzátartozóikkal kapcsolatba kerülő különböző területek szakemberei között tudatos és célzott információ átadás jöjjön létre.  

1.alkalom

2022. március 8.-án Somorján, március 09.-én pedig Győrben kerültek megrendezésre a Támogató csoportok első találkozói. A Támogató csoportban résztvevő szakember Somorján megkezdték a közös munkát, a csoport működési céljának meghatározását, a győri csoportban pedig folytatódott a korábban megkezdett szakmai munka.

SOMORJAGYŐR

 

2.alkalom

2022. március 22.-én (Somorja) és 2022. március 23.-án (Győr) folytatódott a Támogató csoportok szakmai munkája. A szakemberek témái voltak a csoportok külső és belső erőforrásainak feltérképezése és a fejlődési lehetőségek feltárása.

SOMORJA
GYŐR

 

3.alkalom

2022. március 28.-án Somorján és 2022. március 30-án Győrben ismét találkoztak a Támogató csoportban résztvevő szakemberek. A csoportmunkában Somorján a segítő szakemberek helyzetét, a segítők stressz kezelésének témakörét dolgozták fel a résztvevők. Győrben a csoportban résztvevő szakemberek egymás kompetenciájának és megismerésének témaköreivel foglalkoztak, majd konkrét esetek ismertetése és megoldási javaslatok kidolgozása történt.

SomorjaGyőr


 

4.alkalom

4. alkalom

2022. április 6-án Győrben folytatták a szakmai munkát a Támogató csoport tagjai. A szakemberek a csoportmunka során közösen dolgoztak fel egy konkrét esetet, annak megoldási lehetőségeit és kidolgoztak két innovatív ötletet, amely a szervezetek közötti együttműködést segítheti. Somorján 2022. április 12-én folytatódott a Támogató csoport tevékenysége. A csoportban résztvevő szakembereket munkájuk során jellemző helyzeteket dolgoztak fel.

Győr


Somorja

5.alkalom

5. alkalom

2022. április 13-án valósult meg a projektben az ötödik, utolsó győri Támogató csoport. A szakemberek a szervezetek közötti kapcsolódási lehetőségeket keresték és a csoport további működéséről, szakmafejlesztési lehetőségeiről egyeztettek.

A Támogató csoportok Győrben és Somorján is elérték a pályázatban megfogalmazott célokat. Somorján megalakult a csoport és szakemberek felismerték a csoport működésében lévő lehetőségeket. Győrben folytatódtak a csoportban résztvevő szakemberek találkozásai és további lehetőségek fogalmazódtak meg, hogy a csoport munkája, hogy tudja segíteni a hatékonyabb idősellátást Győrben. 

„Jó gyakorlat” workshop

„Jó gyakorlat” workshop

2022. április 5.-én Somorján került megrendezésre a „Jó gyakorlat” bemutató  című program.

A workshop-on részt vettek azoknak a felkért szervezeteknek a képviselői, akik a két partner szervezet felhívására benyújtottak jó gyakorlatot. A felhívásra 8 intézményből 13 db jó gyakorlat leírása érkezett be. A rendezvényen bemutatásra került a beérkezett gyakorlatokból kettő, a résztvevők megismerhették a jó gyakorlatok célját, célcsoportját, szakmai tartalmát és az innovatív jellegét is. 

A beérkezett jó gyakorlatokból a projekt során még elkészül a „Jó gyakorlatok” gyűjteménye, amely a két régióból érkező szakmafejlesztési innovációkat tartalmazza, és rendszerezi és két jó gyakorlat esetében kidolgozza az adaptáció lehetőségét is.


Projektzáró sajtórendezvény

Projektzáró sajtórendezvény

Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. meghirdette az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap pályázati felhívását.

Ehhez a programhoz kapcsolódott intézményünk és az Ambrózia Idősek Otthona, Somorja „Gondoskodjunk közösen” című SKHU/WETA/2101/4.1/004 pályázata, melynek keretében 2022. április 5. megrendezésre került a projektzáró sajtórendezvény Somorján.

A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Sármány Ervin Somorja Város Önkormányzatának hivatalvezetője.

Kányai Róbert az EESZI igazgatója, vezető kedvezményezett képviselője bemutatta projekt megvalósult szakmai tevékenységeket és eredményeket.

A Győr+ cikke a rendezvényről:

https://www.gyorplusz.hu/gyor/gyor-es-somorja-kozott-hatekony-az-egyuttmukodes/

MEGJELENÉS A SAJTÓBAN

 


2022.02.24.
- Gondoskodjunk közösen ! - GYŐR + ( cikk és videó )


2022.02.25.

- Szlovák - magyar projekt az idősekért   - KISALFÖLD 

   (megnyitás pdf-ben >>>)


2022.03.25.

Gondoskodjunk közösen az idősekről - Győr + cikk  >>>

Megnyitás pdf-ben >>>


2022.04.05.
Projektzáró sajtórendezvény

A Győr+ cikke a rendezvényről:

https://www.gyorplusz.hu/gyor/gyor-es-somorja-kozott-hatekony-az-egyuttmukodes/

 

2022.04.22.
Kisalföld cikk

 


 

2022:04.22.
Győr+ cikk


 
Copyright © Ringaudio Kft. 2013
Kezdőlap Google+