EGYESÍTETT EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY GYŐR 9026 Győr, Kálóczy tér 9-11. Tel.: 96/314-322 Fax: 96/314-322/140

e2.eeszi.hu/interreg

interreg

AGE bemutatása 

Age-friendly Region projekt

ATHU12

Háttér

2010-ben a WHO megalapította az Age-friendly World kezdeményezést, amely szerint minden városnak és régiónak olyan nagyszerű élettérré kell válnia, ahol érdemes megöregedni. Az Age-friendly Region (AFR) hatékonyan elősegíti, hogy Magyarország-Ausztria határtérsége ehhez az elképzeléshez közelebb kerüljön. Az időskor és ezzel összefüggésben a növekvő ápolás, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívás társadalmunk számára. A meglévő megoldási alternatívák erősségei – mint a hozzátartozók odaadó támogatása vagy a gondoskodást biztosító kapacitások folyamatos emelése – már nem képesek tovább fokozni az idősek életminőségét. Az Age-friendly Region projekt ezért új ötleteket, javaslatokat dolgoz ki, hogy a régióban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legnagyobb autonómiával megszokott környezetükben maradhassanak.

Projekt célja

A határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország tudását és tapasztalatait alapul véve közös modellt dolgozzunk ki. Több, mint 200 fős kísérleti projektek keretében 6 esetmenedzser fog segíteni új módszertani ötletekkel abban, hogy kialakítsák a helyi szükségleteken alapuló ellátási koncepciókat, melyek az egyén élet-, és lakóhelyzetéhez igazodnak és a meglévő források segítségével a szolgáltatások hatékonyabb kihasználását jelentik.

A közösen kiválasztottkutató-elemzőpartner az új szolgáltatások hatását tudományos standardok szerint fogja kiértékelni, külön kiemelve a két ország különbözőségeiből adódó tanulási lehetőségeket. A két ország szociális és egészségügyi stratégiái már jó ideje arra irányulnak, hogy az idős emberek a saját otthonukban szükségleteiknek megfelelő, a szolgáltatást biztosítók által hatékonyabban összehangolt támogatást kapjanak regionális szinten. Az Age-friendly Region egy fontos mérföldkő lesz ennek a célnak az elérésében és elsőként hoz létre bilaterális együttműködést Ausztria és Magyarország között ezen a szakterületen.

Projekt időszak: 2017-2019

Projekt régió: Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Bécs, Gleisdorf

Projekt partnerség: Chance B - Sozialbetriebs-GmbH (vezető partner), Gleisdorf

Europäisches Zentrum für Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung, Bécs

Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, Győr

Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, Szombathely

Zalaegerszegi Gondozási Központ, Zalaegerszeg

Projekt mérföldkövei:

  1. Intézményi kapacitás határon átnyúló felépítése
  2. A regionális esetmenedzsment és ellátásszervezés közös modelljének határon átnyúló fejlesztése és megvalósítása
  3. A kísérleti projekt határon átnyúló kiértékelése és a fenntarthatóság biztosítása

Finanszírozás: 
Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program
"INTERREG  AUSTRIA-HUNGARY 2014-2020" határokon átnyúló együttműködés 
ERFA társfinanszírozás – 85%
Nemzeti hozzájárulás – 10%
Saját forrás – 5%

Kapcsolat:

Vezető partner: Chance B (Gleisdorf)

DSA Christoph Pammer, MPH, MA

Projektmenedzser

Telefon: 0664/60409 159
E-Mail: christoph.pammer@chanceb.at

Magyarországi vezető partner: EESZI (Győr)

Somogyi Ádám

Projektasszisztens

Telefon: 0670/9774962

E-mail: somogyi.adam@eeszi.hu

Turcsikné Várallyai Zsuzsanna

Monitoring szakértő

Telefon: 0620/4018404

E-mail: turcsikne.zsuzsanna@eeszi.hu

Info: www.eeszi.hu, www.chanceb.at

Sajtóközlemény - 2017.június 7. 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. június 7.
 

Age-friendly Region – Idősbarát Régió

Osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés az időskori magas életminőség biztosítása érdekében

Az időskor és ezzel összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívás társadalmunk számára. A meglévő megoldási alternatívák erősségei – mint a hozzátartozók odaadó támogatása vagy a gondoskodást biztosító kapacitások folyamatos emelése – már nem képesek tovább fokozni az idősek életminőségét. Ezt felismerve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010‑ben elindította az Age-friendly World (Idősbarát Világ) kezdeményezést, amely szerint minden városnak és régiónak olyan nagyszerű élettérré kell válnia, ahol érdemes megöregedni. A Magyarország és Ausztria határ menti térségeiben működő szociális ellátó szervezetek ehhez az elképzeléshez kapcsolódva egy közös pályázaton nyertek támogatást az Európai Unió Interreg programjában.

A projektben magyar részről
  • a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény,
  • a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint
  • a Zalaegerszegi Gondozási Központ,
míg osztrák oldalról
  • a bécsi Europäisches Zentrumfür Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung, illetve
  • a gleisdorfi Chance B - Sozialbetriebs-GmbH vesz részt.
Az Age-friendly Region (Idősbarát Régió) nevet viselő projekt kiemelt célja, hogy olyan intézkedéseket és módszertanokat dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, melynek segítségével a két ország szomszédos régióiban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak.

A határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország tudását és tapasztalatait alapul véve közös modellt dolgozzanak ki. Több mint 200 fős kísérleti projektek keretében
 6 esetmenedzser fog segíteni új módszertani ötletekkel abban, hogy kialakítsák a helyi szükségleteken alapuló ellátási koncepciókat, melyek az egyén élet-, és lakóhelyzetéhez igazodnak és a meglévő források segítségével a szolgáltatások hatékonyabb kihasználását jelentik.
A közösen kiválasztottkutató-elemzőpartner az új szolgáltatások hatását tudományos standardok szerint fogja kiértékelni, külön kiemelve a két ország különbözőségeiből adódó tanulási lehetőségeket. A két ország szociális és egészségügyi stratégiái már jó ideje arra irányulnak, hogy az idős emberek a saját otthonukban szükségleteiknek megfelelő, a szolgáltatást biztosítók által hatékonyabban összehangolt támogatást kapjanak regionális szinten. Az Age-friendlyRegion egy fontos mérföldkő lesz ennek a célnak az elérésében és elsőként hoz létre bilaterális együttműködést Ausztria és Magyarország között ezen a szakterületen.

Az Age-friendlyRegion projekt célja továbbá, hogy megfelelő és összehangolt kommunikációs stratégia alkalmazásával növelje az általános társadalmi tudatosságot az időskorra vonatkozóan. Jóllehet mindenki tudja, hogy az idősödés folyamata törvényszerű, az esetek meghatározó hányadában valamilyen mértékű ápolási, gondozási szükségletek megjelenésével jár, ugyanakkor a többség mégsem vonja le a megfelelő következtetéseket ebből a felismerésből, nem készül tudatosan erre a változásra, és ez társadalmi jelenségként figyelhető meg.

A szociális szervezetek és a lakosság mellett ugyanilyen jelentőségű, hogy a döntéshozók figyelmét még inkább ráirányítsák a probléma jelentőségére. Ehhez konkrét tények is szükségesek, melyek alátámasztják az új ötletek pozitív hatásait. A jelen projekt ezeket a tényeket tárja fel és mutatja be szakmai kiadványok és rövidfilmek formájában a szakemberek és az állami szféra számára.

Az Age-friendly Region projekt elszámolható költsége több mint 415 millió forint (1.349.220,36 euró), melyből a magyar partnerekre jutó Európai Uniós és magyar állami támogatás közel 165 millió forint (529.416 euró), az osztrák partnerekre jutó Európai Uniós támogatás pedig megközelíti a 210 millió forintot (673.149,3 euró). A fennmaradó részt a partnerek saját költségvetésükből finanszírozzák.

A Sajtóközlemény letöltése pdf-ben >>> 

Projektet zárt az idősbarát régió

Projektet zárt az idősbarát régió

Zalaegerszegen rendezték az osztrák-magyar, határon átnyúló együttműködés keretében létrejött, Idősbarát Régió nevű, Interreg projekt, záró programját.

A projektben résztvevő szervezetek a szép korúak életminőségének javítására, összesen 415 millió forintot fordíthattak. A partnerek olyan intézkedéseket és módszertanokat dolgoztak ki, melyek segítségével a két ország szomszédos régióiban élő idősek a lehető legtovább önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak.

További információk: gyorplusz.hu >>>

Győr+TV "Konkrét" c. műsor - Age-friendly Region – Idősbarát Régió

Age-friendly Region – Idősbarát Régió

Közel 2 éve indult ez az osztrák-magyar határon átnyúló projekt,amelynek célja, hogy a résztvevők olyan intézkedéseket és módszertanokat dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, melynek segítségével a két ország szomszédos régióiban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak.

Erről beszélgetett a Győr+TV "Konkrét" c. műsorában Kányai Róberttel az EESZI igazgatójával Kárpát Zsolt.
 

Tovább a Győrplusz TV felvételére >>> 

Összefogás egy szebb időskorért - 2018.11.08.

Összefogás egy szebb időskorért

Mit tehetünk, hogy elöregedő társadalmunkban érdemes legyen megöregedni?
Ezt a kérdést járja körül az az összefogás, ami 2017-ben jött létre Győr, Zalaegerszeg és Szombathely, valamint az ausztriai, Kelet-Stájerország között.
Az „Age-friendly Region” projekt célja, olyan új javaslatok kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy az idősek és családtagjaik minél tovább maradhassanak jól megszokott környezetükben.
A kezdeményezés részeként a napokban, magyar idősek látogathattak el Ausztriába.

 

Tovább a Győrplusz TV felvételére >>>„Idősbarát közösség a mindennapokban” - konferencia - 2018.05.30.

 „Idősbarát közösség a mindennapokban” - konferencia

Az INTERREG V-A Ausztria és Magyarország együttműködésével megvalósuló program keretében „Idősbarát közösség a mindennapokban” címmel tartottak szakmai konferenciát május 30-án a győri Széchenyi István Egyetemen.
Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr (EESZI), a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat és a Zalaegerszegi Gondozási Központ partnerként részt vesz az Idősbarát Régió - Age-friendly Region című osztrák-magyar határon átnyúló projektben, amelynek egyik kiemelt rendezvénye volt a szakmai tanácskozás.

Tovább a gyorplusz.hu cikkére >>>

 

Időseknek segíthet - felhívás felkészítő tanfolyamra - 2018.05.25.

Időseknek segíthet: felkészítő tanfolyamra várnak jelentkezőket

 
Két országon átnyúló, az Idősbarát régió elnevezésű projektben vár önkéntes segítőket az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI).

Az EESZI felkészítést szervez az INTERREG V-A Ausztria–Magyarország Program keretében megvalósuló „Idősbarát régió – Age-friendly Region” című projekt során önkéntesek részére. A képzés célja, hogy a jelentkezőket felkészítse az időseket segítő önkéntes tevékenységre, amellyel az idősek életminőségét szeretnék javítani.

A képzés időtartama 20 óra. A felkészítést a Hotel Famulusban (Budai út 4.) tartják a következő időpontokban: június 11-én 15:00–19:15-ig, június 13-án 16:00–20:15-ig, június 18-án 15:00–19:15-ig és június 19-én, 15:00–19:15-ig.
 

Ha szeretne új tapasztalatokat szerezni, tudását egy jó ügy érdekében kamatoztatni, akkor rövid bemutatkozás és motivációs levél elküldésével, jelentkezzen az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

E-mailen: kepzes@eeszi.hu, postai úton: az EESZI központi címén (Kálóczy tér 9–11.) vagy ugyanitt személyesen.

Az önkéntes munka feltétele a betöltött 16. életév.

A jelentkezés határideje: június 4. A felkészítésen való részvétel díjtalan.

További információ kérhető a kepzes@eeszi.hu e-mail címen és a 06-96/314-322-es telefonszámon.

( Cikk a gyorplusz.hu -n)

Szakmai nap - 2018.05.24.

Az idősekért fogtak össze...

 

Győrben jó idősnek lenni, ezt egy úgynevezett Interreg Ausztria-Magyarország Program keretében megvalósuló Idősbarát Régió című projekt is elősegíti és alátámasztja.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményt egy osztrák partner kereste meg, amelyből kitűnt, hogy mindkét ország hasonló problémákkal küzd az idősügyi ellátás terén. A céljuk az, hogy a szépkorúak a lehető legjobb szolgáltatásokhoz jussanak. Csütörtökön az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény rendezett szakmai napot, ahová a partner szervezeteket hívta meg.
 

Tovább a Győrplusz TV felvételére >>>

Konzorciumi partneri találkozó - 2017. április 4.


 

Konzorciumi partneri találkozó

2017. április 4. , Győr


Győrben került sor a vezető partneri munkacsoport második találkozójára, ahol a partner szervezetek képviselői aláírták a vezető partner és a projektpartnerek közötti megállapodást (partnerségi megállapodást).
A találkozó során a partnerek értékelték a projekt eddigi megvalósulását, illetve egyeztették a program további szakmai és pénzügyi kérdéseit.
Munkacsoport megbeszélés hálózati tagoknak és döntéshozóknak - 2017.11.30.


 

2017.11.30-án került megrendezésre a „Munkacsoport megbeszélés hálózati tagoknak és döntéshozóknak” program


Az összejövetelen a győri szociális, egészségügyi és civil szolgáltatók széles palettája képviseltette magát. Az egészségügyi alapszolgáltatások, egészségügyi szakszolgálat, mentőszolgálat, rendőrség, katasztrófavédelem, Család- és Gyermekjóléti Központ, kórházi szociális munkások, Népjóléti Osztály képviselői alkotják azt az együttműködő munkacsoportot, akikkel a projekt időtartama alatt szoros kapcsolatot kívánunk fenntartani.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, örömét fejezte ki, a széleskörű együttműködéssel kapcsolatosan.
A munkacsoport megbeszélésen Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény általános igazgató helyettese tájékoztatta a megjelenteket az Age-friendly Region – Idősbarát Régió Interreg projekttel kapcsolatosan. A projekt előzményének – az Idősvonal - kapcsán már sikeres és hatékony együttműködés folytatásában bízva szólította közös munkára a szervezetek képviselőit.
Ezt követően azokat a kapcsolódási pontokat kívánták a résztvevők közösen meghatározni, melyek a projekt során az együttműködés alapját jelenthetik.


Megjelenés a médiában...

  

Alakul az idősbarát régió

Idősbarát régió lesz Nyugat – Dunántúl, ezért indult közös, magyar – osztrák program, melynek célja, hogy az idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább, önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak.
A partnerek, a határ menti térségekben működő szociális ellátó szervezetek pályázaton nyertek uniós támogatást, az összesen több mint 415 milliós projekthez. A program gesztora Győr városa, ahol számos jó gyakorlat működik az idősellátásban.

A Győr+TV felvétele


Age-friendly Region projektnyitó találkozó - 2017.január 11.

Age-friendly Region projektnyitó találkozó

2017.január 11. Gleisdorf

 
Gleisdorfban került sor a program nyitótalálkozójára, ahol a projekt partnerei közösen megkezdték a munkát a projektrégióban. A projekt célja, hogy intenzívebbé tegye a magyar és osztrák szereplők együttműködését az idősgondozás szakterületén, hogy együtt hozzájárulhassunk a gondozásra szoruló idős emberek, hozzátartozók és a szakképzett munkaerő életszínvonalának javításához az egész határtérségben.

Copyright © Ringaudio Kft. 2013
Kezdőlap Google+